Kredne barve za pohištvo so super zadeva!

Kredne barve za pohištvo

Kredne barve za pohištvo sem dolgo časa opazovala bolj s strani. Nekako mi niso ležale in pika. Potem pa so mi prišle čisto slučajno pod roko in sedaj ugotavljam kakšno krivico sem jim delala. Posipam se s pepelom, kajti na svoj način so me prav zasvojile.

Kredne barve za pohištvo – kako sem začela

Prvič sem se srečala, ko sem barvala stol. Doma je bil en zelo star stol, ki ni bil za nobeno rabo. Grozilo mu je, da bo končal na deponiji ali pa v smeteh. Pa sem si rekla, poskusiti ni greh. Na spletu sem poiskala kredne barve za les in jih naročila. V nekaj dneh so bile pri meni. Kakšnih posebnih nasvetov sploh nisem iskala, ker sem se odločila za barvanje kar »prima vista«. Drugače povedano: odprla sem embalažo in hopa-copa začela barvati. Moram reči, da mi je šlo kar dobro, pa tudi njihova uporaba je silno enostavna. Cena kredne barve se začne pri osmih evrih za 250 ml. Večjo količino kot jo vzamete, cenejše so.

kredne barve za pohištvo
Kredne barve za pohištvo spremenijo staro pohištvo v novega …

Kako barvati s krednimi barvami

Kredne barve združujejo dve super lastnosti. Prva so njihovi pastelni odtenki. Okej, mogoče je to stvar okusa, ampak meni so super. Druga lastnost pa je ta, da površine ni treba predhodno obdelati z brušenjem. Barva ima zelo dober oprijem, zato jo lahko nanašate na nebrušeno površino – že barvano. To močno pohitri barvanje. Pred barvanje barvo dobro pretresite, sicer bo na vrhu barva redka, največkrat močno drugačnega odtenka, kot je zabeleženo na njeni etiketi. Ko imate barvo premešano, jo prelijte v večjo posodico iz katere je boste zajemale s čopičem.

Ali kredne barve za pohištvo res ne potrebujejo brušenja?

Vintage paint kredne barve načeloma ne potrebujejo brušenja. A če boste dobro pogledali kakšno starejše pohištvo, boste kmalu odkrili kakšne razpoke, luknje ali napihnjene sloje stare barve. Če vam je v redu, da vse to premažete s kredno barvo, potem je verjetno res vseeno, če ne pobrusite. Sama pa vendarle rada malce pripravim. Zato večje luknje zapolnim z akrilnim kitom, napihnjeno staro barvo pobrusim. Zato verjetno povsem brez brušenja ne bo šlo, a kot pravim, vse je stvar okusa. (1)

Kredne barve za pohištvo
Odslužena omarica dobi s kredno barvo povsem novo podobo.

Kako nanašam kredne barve?

Ravne površine obdeluj z valjčkom. V trgovinah se dobijo kratki, recimo tri ali 4 cm valjčki, nekateri merijo tudi 10 cm. Odlično se obnesejo, nanos pa je enakomeren. Čopič uporabite za kote, krivine in detajle, kjer z valjčkom ne morete opraviti dela. Po uporabi čopič in valjček operite z mlačno vodo, da vam bosta služila za še nadaljnje projekte.

Kolikokrat moram nanesti kredno barvo za pohištvo? Včasih zadostuje že prvi nanos, spet drugič pa boste nemara zaradi temnejše podlage, potrebovali dva, mogoče celo tri nanose.

Načeloma so kredne barve za les zelo dobro prekrivne, tako da bo res zadostoval samo prvi nanos.

Pohištvo sem prebarvala, ga moram sedaj še kako zaščititi?

Ko si prebarvala pohištvo, je dobro, da ga zaščitiš z voskom. V trgovini, kjer boš kupila kredne barve za pohištvo se pozanimaj še za vosek. Voskanje je enostavno. Nanašaš ga z debelim, čokatim čopičem, da vosek dobro razgladiš po podlagi. Obstajajo različni voski. Parafinskega je na primer potrebno nanašati kar krpico, ker je razmeroma trd in ga je s čopičem težko enakomerno razmazati po podlagi. Ko vosek nanesete, ga lahko še zgladite s krpo, ni pa nujno. Če ga boste, bo videz podoben sijaju, sicer bo mat.

kredne barve za pohištvo
Pri krednih barvah zelo lepo pridejo do izraza predalniki, če njihove predale oblečemo v kontrasten papir.

Kaj bo moj naslednji projekt?

Velikokrat si ogledujem na spletu posnetke preoblikovanja predalnikov oziroma komod. Po osnovnem barvanju na fronto nalepijo velike nalepke ali pa na fronte predalov nanesejo reliefe s pomočjo šablon. Uf, kako veliko je vsega in koliko znanja še moram osvojiti. A z vztrajnostjo in zagnanostjo se bo strl tudi ta oreh. Prijetno ustvarjanje.

Vir (1): Renovatedfaith
Vir (2): Housebeautiful

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja