Shrani poletne spomine

spomini iz počitnic

Prihaja poletje, ko se bo veliko dogajalo, kar pomeni, da bo nastalo tudi veliko spominov. Zakaj bi jih pozabili, če vas osrečujejo in navdušujejo v danem trenutku. Zato je pomembno, da si delčke te sreče trajno shranite in jih tudi kasneje podoživljate. Za premislek: v zadnjih 25 letih so v ZDA razvili 15 milijard foto filmov. Baje naj bi kar 80% vseh razvitih fotografij ostalo v originalnih kuvertah, ki jih dobijo ob razvitju filma. Drugače povedano: 80% fotografij praktično ne služijo ničemur.

Dobro se pripravite na počitnice

Ko odhajate na počitnice, le vzemite s seboj fotoaparat. Namestite ga v primerno torbico, ki jo opremite s svojimi osebnimi podatki. Kdo ve, mogoče pa aparat izgubite in vam ga bo dobri najditelj tako lahko tudi vrnil. Ne pozabite na polnilec za baterije in dodatne spominske kartice. Če boste uporabljali klasični film, potem ne pozabite na rezervne baterije in na film različnega ISO. Beležka tudi ne bo odveč, da si boste lahko zapisali ključne misli, lokacije ali kaj podobnega. No, beležko lahko uspešno nadomesti tudi telefon.
To je potrebno za fotoaparat. Toda spomini so še kaj drugega, zato je dobro imeti s seboj še kakšno zip vrečko, v katero boste lahko dali vstopnice, karte prevoznih sredstev, nenavadna semena, pesek s plaže, drobne spominke, neobičajen jedilnik…
Fotoaparat imejte s seboj kjer se le da, saj poznate tisto: »Joj, pa ravno danes je tako lep sončni zahod, ko nimam s seboj fotoaparata!« Če slikate s telefonom, lahko slike takoj umestite tudi na družabna omrežja.

Ideje za fotografiranje

Fotografirajte sebe in ostale, ki potujejo z vami z bližnjih in srednjih razdalj.  Fotografirajte objekte in pokrajine. Te bodo bolj zanimive, če boste v motiv vključili tudi osebo, ki jo poznate. Pri panoramskih posnetkih lahko naredite serijo posnetkov – pazite da fotografirate posamezne sektorje panorame, ko pa bodo slike razvite, lahko sestavite celotno panoramo. Fotografirajte tudi hrano, ki jo jeste – seveda tako posebno, značilno za lokacijo, ki jo obiščete. Nekateri kraji se ponašajo z zanimivimi živalmi, rastlinami. Od blizu slikajte predmete, ki vzbujajo pozornost in dajejo identiteto kraju. Seveda ne gre spregledati sončnih vzhodov in zahodov, družinskih fotografij. Zelo dobro izpade oziroma vam utegne priti kasneje prav tudi zgolj fotografija vašega koraka na tlakovani cesti. Skratka, prepustite se domišljiji in čimveč fotografirajte…

 Uporabljajte tudi mobitel

Dejstvo je, da čisto povsod in vedno ne boste imeli ob sebi fotoaparata. Tedaj si pomagajte z mobitelom. Novejši modeli na dnevni svetlobi opravijo odlično svoje delo. Mogoče še nasvet: ko fotografirate, držite telefon vodoravno. Take slike lahko obrežete na format klasične fotografije, pokončne fotografije iz mobitela pa so za klasične fotografske formate zelo neugodne.

Zapisujte si!

Že prej smo omenili, da je dobro imeti s seboj beležnico, kamor si lahko zapišete misli, podatke, imena… Saj vemo kako si rečemo: oh, to si bom že zapomnil. Ne, drugi dan je mogoče še bolj zanimiv kot današnji in pridejo dodatne vznemirljive informacije, ki preplavijo sinočnje. Čez nekaj dni imamo v glavi samo še bled spomin na prvi dan. Torej: beležnica je nuja! Saj ni potrebno veliko zapisati, samo bistvene zadeve: kdo, kaj, kje, kdaj in kako.

Razglednice, kartice

Lahko se poslužite trika, da na zanimivih lokacijah kupujete razglednice, ki jih opremite z zgornjimi podatki. Razglednice nato shranite v zip vrečko, lahko pa si jih tudi pošljete samemu sebi. Tako vas bo po prihodu domov že čakal spomin: spredaj v obliki fotografije, zadaj pa vaš zapis. Dodaten čar bosta razglednici dala tudi znamka in poštni žig.

Kako sortiramo fotografije in ostale dokumente iz potovanja?

Fotografije prenesite iz aparata ali telefona z namenskim kablom. Ko jih shranjujete, jih shranjujte po mapah, le te naj bodo označene z lokacijo in datumom. Če boste delali klasične fotografije, zapišite datum in lokacijo zadaj na fotografijo. Vsakršne oznake na sprednjem delu fotografije navadno pokvarijo motiv fotografije. Uporabite dobre markerje, na primer Sharpie ali podobnega, ki se dobro obnese na gladkih površinah, hkrati pa so tudi brezkislinski.

Kako shraniti oziroma predstaviti fotografije s počitnic?

Kupite album. V zadnjih letih je ponudba na trgu zelo pestra, tako da boste zagotovo našli album, ki bo odražal vaš značaj oziroma vam bo pisan na kožo. Album (scrapbook) boste najlažje sestavili  po kronološki metodi. Zraven fotografij dodajte še spominke iz zip vrečke.  Nekateri albumi bodo potrebovali ozadja, zato razmislite tudi o tem. So pa tudi albumi s srajčkami, ki vsebujejo veliko razdelkov in ne bo potrebnega dodatnega ozadja.

Skratka, želimo vam veliko ustvarjalnega navdiha, predvsem pa prijeten oddih na počitnicah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja