Skrčljiva folija ponuja odlične možnosti za ustvarjalnost

Skčljiva folija

Skrčljiva folija (shrink plastic) je velikokrat po krivici spregledan pripomoček, ki ga lahko z malce spretnosti spremenimo v očem všečen ustvarjalni projekt. Največkrat jo ustvarjalke uporabljajo za izdelavo nakita, lahko pa tudi za druge drobne projekte. Poglejmo.

Skrčljiva folija ima že dolgo brado

Skrčljiva folija je na neki način obstajala že od prvega trenutka, ko se je pojavila plastika. Vemo, da se vsaka plastika pod toplotno obdelavo deformira, največkrat skrči. Tako so že v sedemdesetih in osemdesetih naši starši risali po plastičnih prozornih embalažah, izrezovali motive in jih »greli« v pečicah. Še danes to lahko preizkusite: uporabite prozorno plastično embalažo od piškotov. Nanjo narišite želeni motiv, ga izrežete, položite za kratek čas v pečico. Rezultat bo podoben, kot če bi uporabili »pravo« skrčljivo folijo. (1)

Skrčljiva folija
Skrčljiva folija kot broška.

Namenska skrčljiva folija je boljša od plastične embalaže

V devetdesetih so na zahodu proizvedlinamensko skrčljivo folijo, ki zelo »lepo« odreagira na toploto. V praksi to pomeni, da se enakomerno in predvidljivo skrči. Takšna je še danes in ustvarjalke ter ustvarjalci jo s pridom uporabljajo.

Kako ravnati s skrčljivo folijo?

Rokovanje s skrčljivo plastiko je zelo enostavno. Navadno je skrčljiva folija v A4 listih. Večjo boste težko zasledili, medtem ko manjše različice niso tako redke. Na folijo narišite motiv. Uporabljajte permanentne markerje, kajti le ti bodo obstali na gladki podlagi – tudi potem ko boste folijo toplotno obdelali. Toda pazite! Ker se bo folija med »pečenjem« v pečici skrčila, morate to imeti v oziru pri risanju motiva. Računajte, da se bo skrčila približno 45 %. To pomeni, da filigransko natančno risanje motiva odpade, saj bo po krčenju samo še zmazek. Uporabljajte žive, kontrastne barve in črne obrise. To bo dalo zelo lep videz.

Skrčljiva folija
Pri skrčljivi foliji pridejo zelo dobro do izraza močni črni obrisi.

Motiv je narisan, kaj pa sedaj?

Po tem, ko ste narisali motiv, ga izrežite s škarjami. Priporočam uporabo manjših škarij, ker boste z njimi lažje izrezali detajle. Nato položite izrezani motiv skrčjive folije na peki papir, tega pa na pekač. Slednjega položite na 150 stopinj ogreto pečico – na srednjo »poličko«. Ne bo trajalo dolgo, ko se bo plastika začela krčiti. To bo že čez nekaj minut, zato kar dobro nadzorujte dogajanje. Mogoče se bo motiv malce nagubal. V takem primeru še malce počakajte, nekatere pa nežno pritisnejo na motiv z belim kartonom (belim zato, da ne pušča sledi na skrčljivi foliji). (2)

Ker folije različnih proizvajalcev lahko malce odstopajo od splošnih načinov dela, priporočam, da vedno dobro preberete navodila na hrbtni strani skrčljive folije ter se ravnate po njih.

Obseki, uhani, broške, prstani … vse to lahko izdelate iz skrčljive folije

Skrčljiva folija je dobra predvsem zato, ker lahko izdelate personalizirane – unikatne izdelke. To so uhani, broške, prstani, špangice, gumbi, dodatki za scrapbook in voščilnice … Nekateri izdelajo iz njih knjižna kazala, drugi obeske za mobitel, spet tretji obeske za ključe. Samo vaša domišljija je omejitev.

Skrčljiva folija
Iz skrčljive folije nastanejo zelo lepi obeski za ključe ali mobitel.

Nekaj nasvetov pri delu s skrčljivo plastiko

Za konec naj dodam še nekaj svojih ugotovitev, ki vam utegnejo priti prav pri delu s skrčljivo plastiko.

  • Ko se motiv posuši, ga polakirajte. Na ta način boste »zaprli« barvo, ki ste jo nanesli in se ne bo odluščila po nekaj dneh uporabe. Poleg tega barva oziroma narisani motiv ne bo zbledel.
  • Uhani najbolje izpadejo, če jih obkrožite s črno barvo. Kontrastne konture delujejo zelo všečno.
  • Motiv naj bo enostaven, kajti bolj kot boste komplicirali, večja je verjetnost, da bo po krčenju samo še zmazek.
  • Poleg permanentnih markerjev lahko uporabite tudi klasične barvice ali pastelne barvice. Verjetno še kakšen drug medij (odkrijte ga). Morda bo na prvi pogled izgledalo, da so barve blede, nezanimive. Toda pozor! Po toplotni obdelavi, ko se plastika skrči, bodo barve bolj žive, kot so bile prej.
  • Motive iz skrčljive folije lahko nalepite na osnove za broške, prstane, špangice …

Priporočam, da luknjo za uhan izdelate na motivu, še preden ga položite v pečico. V ta namen največkrat uporabimo kar klasični luknjač.

Delo s skrčljivo plastiko je primerno tudi za ustvarjanje z otroki

Ker gre pri skrčljivi foliji za razmeroma enostavno opravilo, lahko z njo ustvarjate skupaj z otroki. Zanimivo bo opazovati njihov pristop, še bolj pa njihovo začudenje in navdušenje, ko bodo priča pomanjšanju motivov. Prijetno ustvarjanje!

Vir (1): NowThatSpeachy
Vir (2): Intsructables


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja