Štampiljke in žigi so in niso isto

Štampiljke in žigi morda zvenijo v pogovornem jeziku eno in isto, a niso. Ko govorimo o štampiljkah, imamo v mislih gumijaste ali silikonske štampiljke, namenjene različnim namenom. V primeru žigov pa gre za običajno gumijaste štampiljke formalne narave. Poglejmo si podrobnejšo obrazložitev.

Žigi z uradnim znakom imena organa

Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi, da je žig štampiljka z »uradnim imenom organa, organizacije, z določenim besedilom kot dokaz pristnosti, verodostojnosti listine…«Tako danes uporabljamo besedo žig za štampiljke na pošti (poštni žig), na carini (žig v potnem listu), uradni enoti… Skratka pod žigom si predstavljamo najbolj formalno in uradno štampiljko kar jih obstaja, navadno v rokah državnega ali lokalnega uslužbenca. Lahko pa je žig tudi kovinske izdelave, saj pod tem imenom poznamo tudi pečatnike, s katerimi odtisnemo motiv v vroč vosek.

Gumijaste štampiljke so najboljše

Verjetno klasičnih štampiljk ni potrebno posebej predstavljati. Poznamo gumijaste štampiljke in prozorne, ki so izdelane iz fotopolimerne mase, ki spominja na silikon, zato jim včasih rečemo tudi silikonske. Najdlje in najbolje se bodo obnesle gumijaste štampiljke z lesenim držalom, kajti vulkanizirana guma ni tako občutljiva na staranje kot na primer silikonske štampiljke. Vsekakor moramo oboje hraniti v temnem prostoru, stran od neposredne svetlobe in virov toplote. Nekoč sem za več mesecev pustila silikonsko štampiljko na okenski polici. Sonce jo je spremenilo v rumeno tvorbo, silikon pa je postal zelo trd, posledično je bil tudi slabši odtis.

Štampiljke in žigi – so ali niso ista stvar?

Kot vidimo štampiljke in žigi res niso isto, čeravno tehnično gledano do neke mere so. Mislim, da pa da ni težave, da ko se pogovarjamo, vemo kaj imamo v mislih. Tako je bila tudi težava gospe L., ki me je zadnjič klicala z željo po žigih (in ne po štampiljkah), uspešno rešena v zadovoljstvo obeh. Z nekaj razumevanja in medsebojnega poslušanja se je vse uredilo. Skratka, naj bo prijetno ustvarjanje, pa naj bodo to štampiljke ali pa žigi.

Štampiljke in žigi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja