Kako narediti vabilo za krst

Vabilo za krst

Kako narediti vabilo za krst – se sprašuje marsikdo, ko nastopi obdobje, ko naj bi otroka ponesli pred krstni kamen. Gre za prvi zakrament v življenju mlade osebe, zato radi povabimo širši krog družine in prijateljev, da smo skupaj priča temu veselemu dogodku. A najprej jih je potrebno povabiti na ta slovesni dogodek. Kako torej izdelati vabila za krst?

Vizitke za krst imajo prevladujoče bele odtenke

Kot vam je verjetno znano, bela barva simbolizira čistost, nedolžnost. Zato so otroška oblačilca pri krstu v pretežno beli barvi, posledično bodo taka tudi vabila. Zato za vabilo izberite belo papirnato osnovo – lahko jo že kupite, lahko pa jo sami izrežete iz 240 gramskega papirja. Na naslovno stran vabila položite izrezanega angela, svečo ali kak drug simbol, ki se navezuje na krst. Izrez naj bo v nežnem odtenku, a v rahlem kontrastu z belim ozadjem. Večji dramatični učinek boste dosegli, če boste izrezan motiv prilepili na podlago s penastim kvadratkom. Pod motiv ali ob strani odtisnite s štampiljkami napis »sv. krst« ali »vabilo«. Dodate lahko še kakšno drobno pikico iz tekočih perl ali pa s samolepilnimi kristalčki. Podoba vizitke za krst začne tako počasi dobivati svoj pravi izgled…

Vabilo za krst v notranjosti vsebuje tekstovni del

Ko smo tako izdelali naslovno stran, moramo prejemnike obvestiti o terminu in kraju krsta. Če ste vešči kaligrafije ali pa če smatrate, da je vaša pisava lepa, potem lahko napišete tekstovni del kar prosto z roko. V kolikor pa vam to ne gre najbolje od rok, potem se poslužite tiskalnika. Zanimivo kakšen odnos imamo do njega, kajti nekaterim se zdi na računalniški tiskalnik natisnjeno vabilo nepristno, nedomače ali celo grdo. A v isti sapi se jim zdi »domače« in »ugledno« vabilo, ki pride iz tiskarne… No, pustimo okuse: na računalniku izberite ustrezno pisavo. Naj bo kurziva, to je pisava v izgledu ročno napisane pisave. Pazite le, da je čitljiva in da so strešice nad šumniki in sičniki. Nič kaj lepo ne izpade tudi, če šumnike in sičnike zamenja stil črke, ki je popolnoma drugačen od preostalega sloga. Najbolje je, da si kakšen del stavka poprej poskusno natisnite. Vabilo za krst mora vsebovati čas krsta, lokacijo (cerkev) in pa besedo ali dve še o dogajanju po svetem krstu. Navada je namreč taka, da se po prejemu zakramenta odide na kosilo.

Vabilo za krst

Ročno izdelana vabila za krst so lepa

Ročno izdelana vabila za krst izražajo neko primarno skrb, kot je pristna materinska skrb do novorojenega otroka. Če boste delali vabilo za krst sami, se boste zagotovo zelo potrudili, saj gre za vašega otroka. V kolikor pa bi se raje odločili, da vam ročno izdelana vabila za krst naredi nekdo drug, potem lahko na spletu najdete kar nekaj ponudnikov tovrstnih storitev. Cene se običajno začnejo pri okoli dveh evrih, potem pa je vse odvisno od vaših želja. Ponavadi notranja vsebina, torej tekst, ni vključen v ceno in ga je potrebno plačati posebej.

Nanizali smo vam nekaj osnovnih dejstev kako narediti vabilo za krst. Veliko idej boste našli na pinterestu pod ključno besedo »baptism«, resda pa se anglosaksonska tradicija krsta nekoliko razlikuje od naše, srednjeevropske. Nemara bo celo bolje, če boste vpisali nemško besedo »taufen«, kar tudi pomeni krst, njihova tradicija pa je bližnja naši. Želim vam prijetno ustvarjanj!

One thought on “Kako narediti vabilo za krst”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja