Ustvarjanje preganja depresijo

Ustvarjanje preganja depresijo

Vsekakor je digitalna era, ki smo ji priča, prinesla določena ugodja, a hkrati se bojim, da nas bo speljala stran od stvari, ki so prav tako pomembne za človeštvo: od ustvarjanja.

Dejstvo je, da je stremljenje v ekran nezdravo, tako za duševno kot telesno zdravje. Povprečen odrasel v zahodnem svetu preživi za ekranom kar 11 ur. Gleda televizijo, igra igrice, bere novice, se smeji smešnim posnetkom in komunicira preko digitalnih naprav. Seveda so televizije, tablice, telefoni, računalniki dobrobit naše civilizacije, toda se vam mar ne zdi da na oltar darujemo lastno zdravje na račun udobja, zabavljaštva, produktivnosti? Raziskave kažejo, da je stremljenje v ekran povezano z debelostjo tako pri otrocih kot starejših. Lahko tudi negativno vpliva na naše spanje, spreminja možgane, vpliva na oči… Skratka: človeška pamet in telo nista namenjena celodnevnemu buljenju v ekran.

Sodobno življenje povzroča anksioznost in depresijo

Pa niso samo digitalne naprave problematične. Živimo v času udobja, ko je skoraj že vsaka stvar pripravljena za uporabo ali vsaj prodajo. Ni nam potrebno več gojiti hrane ali vzgajati živine. Ni nam več potrebno tkati, da bi si izdelali obleko. Vse to lahko danes dosežemo s klikom na miško ali na telefonu. A tu nastopi težava. Človek je narejen za ustvarjanje z rokami in naši možgani se morajo izražati preko rok. Če se to ne dogaja, pride na plano depresija. Prikličite si v spomin, od kdaj beležimo depresijo: v zadnjih 50 letih, ko se je pojavil velik napredek. V prid temu govorijo raziskave, ki pri Amiših skoraj ne beležijo depresije – kajti tako rekoč vse morajo izdelati sami z rokami.

Nevrologinja Kelly Lamert razlaga v svoji knjigi: »Ni važno kako dobro se počutimo med brskanjem po internetu, pisanjem elektronskih sporočil, poslušanjem iPodov, branjem novel ali gledanjem Ameriškega idola, naši možgani še vedno potrebujejo občutke, ki jih povezujejo s preživetvenimi veščinami tekom evolucije. Programirani smo, da občutimo zadovoljstvo in samopotrditev, po tem ko smo se za nekaj potrudili in pri tem uporabili lastne roke…« Pet prstov na roki torej nimamo zato, da bi hitreje pisali na tipkovnici, pač pa za ustvarjanje.

Ustvarjanje je najcenejša terapija

Ko nekaj izdelate, občutite ponos, samopotrditev. Razmišljanje med procesom ustvarjanja, lahko pelje vašo domišljijo v nezavedne višave, do katerih s stremljenjem v štirikotni ekran ne bi nikoli prišli. Strokovnjaki pravijo, da se s tem znebimo negativnih misli, ostanejo pa pozitivne – tiste uporabne in prepotrebne za dobro počutje v življenju.

Zato je vsako ustvarjanje dobrodošlo, saj bo blagodejno vplivalo na naše počutje. Vsekakor bo cenejše, kot obiskovati psihologa. Zato se zavedajte: ustvarjanje je najcenejša in najboljša terapija.

Ustvarjalna.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja