Kaj moram vedeti pri nakupu prozornih štampiljk?

Če ste ustvarjalka oziroma ustvarjalec, potem ste se že srečali s prozornimi štampiljkami, včasih poimenovanimi tudi fotopolimerne ali silikonske štampiljke. Zadnja leta je izbor motivov velikanski, saj je vedno več proizvajalcev, ki te štampiljke vključujejo v svoj prodajni program.

1. Akrilne štampiljke hranimo na hladnem

Akrilne štampiljke so izdelane iz umetnega materiala, za katerega vemo, da se na toploti razsteza. Zato je pomembno, da tovrstne štampiljke hranimo stran od virov toplote. Torej jih ne puščamo na radiatorjih ali na neposredni sočni svetlobi. Najbolj primerno mesto zanje bodo škatle ali predali. Ko govorimo “na hladnem”, nimamo v mislih hladilnika, pač pa dejstvo, da naj bodo umaknjene stran od neposrednih virov toplote.

2. Prozorne štampiljke se zelo hitro omažejo – kar je prav!

Ker so iz plastike, boste kmalu opazili, da ostajajo nekoliko ”umazane” od črnila, pa čeprav jih boste očistili. No, pri gumijastih se to ne dogaja, ker so iz drugačnega materiala. Toda ne glede na to, brez skrbi, to je povsem OK. Zaradi tega odtis ne bo nič slabši.

3. Štampiljke čistimo z namenskim čistilom

Čiščenje prozornih štampiljk je vprašanje, ki je pri ustvarjalkah velikokrat na dnevnem redu.Uporabite neagresivno namensko čistilo za štampiljke. Čistilo nanesite na vatno krpico ali na robček in nato previdno odstranite črnilo s štampiljke. Obstaja pa tudi posebna krpica proizvajalca Lawn Fawn: the Stamp Shammy. Krpica je voljna, enostavna za uporabo, predvsem pa na štampiljki ne bo puščala svaljkov, ki tako radi nastanejo, če čistimo s papirnatimi robčki.

 krpica Stamp Shammy

4. Potrebujete akrilni blok za odtiskovanje

Akrilni blok za odtiskovanje izredno pomemben. Prozorne štampiljke so namreč bre ročaja (unmounted), torej jih ne moremo prijeti in odtisniti. Zato je potreben plastičen (akrilni) blok, na katerega namestimo štampiljko. Boljši bloki imajo na sebi narisano še mrežo, ki vam omogoča natančno namestitev štampiljke. Akrilni bloki so različnih velikosti in tudi oblik. Nekateri imajo za lažji prijem vdolben rob, kar vam bo pri večjem številu odtisov prišlo kar prav. Odlika akrilnih blokov je tudi ta, da so prozorni in tako vidite, kar boste naredili odtis.

 

5. Nekatera črnila lahko škodujejo prozornim štampiljkam

Določeno previdnost je potrebno imeti, kadar rokujete s StazOn črnili – sploh če delate s tem črnilom večje serije. Zakaj? Ker plastika v prozornih štampiljkah reagira s črnilom, medtem ko je pri gumijastih ta skrb odveč. Torej, če se le da, uporabljate StazOn črnila na gumijastih štampiljkah, prozorne štampiljke pa kombinirajte s preostalimi črnili.

Nanizali smo pet dejstev, ki vam utegnejo priti prav. Pod črto: prozorne štampiljke so cenejše, zasedejo manj prostora kot lesene in imajo večji nabor motivov. Lesene štampiljke so dražje, imajo daljšo življensko dobo ter imajo manjšo izbiro motivov. Verjetno ni težko reči, za katere se boste odločili…

Ustvarjalna.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja