Radi slikate? Potem so slikarska platna osnova za dobra dela.

Slike na platnu

Slikarska platna se zdijo nekaj samoumevnega pri slikanju, a vendarle ni tako. Obstajajo različna slikarska platna in zagotovo tista, ki so najbolj poceni, tudi niso najboljša. Kdor se s tem nekoliko resneje ukvarja, bo to slej ko prej ugotovil, saj bodisi sam proces slikanja je bo optimalen bodisi se bo čez čas pokazal manko kvalitete.

Slikarsko platno – kaj to pravzaprav je?

Začnimo na začetku, torej pri slikarskem platnu. Kaj to pravzaprav je? Iz česa je? Kako je nastalo? Sprva so slikali na les – na lesene panele, nato pa so se okoli 14. stoletja v Italiji začele pojavljati prve slike na platnu. Platno je bilo poceni zamenjava za slikanje na lesenih panelih in se je sprva smatralo za manj ugleden način slikanja. A trend je šel vendarle v smeri slikarskih platen, ki so v Italiji postala v 16. stoletju povsem običajna, stoletje kasneje pa tudi v severni Evropi.

Slikarsko platno je po svoji sestavi lan ali bombaž. Sprva so uporabljali lan, od začetka 20. stoletja tudi bombaž. Platno je navadno grundirano, premazano z gessom, ki prepreči, da bi se barva neposredno dotikala vlaken. To je bilo še posebej pomembno včasih, ko so več slikali z oljnatimi barvami, te pa bi lahko – če ne bi bilo nanosa iz gessa – poškodovale vlakna in slika bi čez čas propadla.

Pri cenejših platnih danes uporabljajo poceni variante za izdelavo grundiranih premazov, kot je na primer sintetična lateks barva. Številni umetniki pa danes celo barvajo na negrundirana slikarska platna, kot na primer Francis Bacon (1), Larry Zox (2.)…

slikarska platna
slikarska platna

Platno za slikanje – kaj je pod njim?

Platno za slikanje mora biti napeto. To je podokvir, ki je lahko iz različnega lesa. Njegova kvaliteta in način medsebojne povezave letev narekuje kvaliteto slikarskega platna. Morebitno zibanje konstrukcije je prvi znak, da z okvirjem nekaj ni v redu. Preveriti je potrebno tudi kako je platno napeto. Če boste v roke prijeli nekoliko večje platno, potem nujno preverite napetost slikarskega platna. Slabše ko bo, bolj se vam bo ugrezalo ob slikanju in težje boste nanašali barvo. Dobro slikarsko platno je napeto, odmev pa se sliši kot bi nalahno udarjali po bobnu. Slikarsko platno naj bo torej kvalitetno, da bo vaša slikarska stvaritev prišla še bolj do izraza. S taki slikami se boste lahko brez težav predstavili pred domačimi in drugimi.

Platno za slikanje
Platno za slikanje

Slike na platnu so odvisne tudi od gramature platna

Vsako platno ni primerno za slikanje oziroma se moramo ozirati na gramaturo platen. Manj zahtevne uporabnike bodo zadovoljila platna z od 110 do 140 gramov na m2, njim sledijo takšna z okoli 200 do 230 gramsko gramaturo, najtrdnejša pa so platna z od 280 do 340 gramov. Bodite pozorni na te označbe, ki so vam lahko velikokrat v veliko pomoč, ko izbirate slikarska platna.

Slike na platnu
Slike na platnu

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja