Kaligrafija je lahko tudi terapija

Kaligrafija

Kaligrafija je uporabna umetnostna zvrst, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Kdo si ne bi želel pisati lepo? Nekateri to zmorejo že po naravi, drugi se morajo pošteno potruditi. A nad vsemi temi ždi veščina pisanja, ki mu rečemo lepopisje oziroma kaligrafija.

Lepa kaligrafska pisava sprošča

Dokazano je, da kaligrafija pomirja, kajti od pisca zahteva pozornost in močno zbranost. Napake so očitne, zato zanje ni prostora. A takšna zbranost hkrati tudi krepi koncentracijo, kar nam utegne priti še kako prav pri vsakodnevnih opravilih. Kaligrafska pisava je tako terapevtski korak, ki se vam bo na ustvarjalni ali na poti življenja še kako poplačal.

kaligrafija

Kaligrafija pribor – kaj potrebujem?

Za začetek potrebujete pero in različne nastavke s prirezano konico. Vzemite standardne modele, ki bodo zadostili vaše osnovne potrebe po pisanju. Kasneje, ko boste poglavje lepopisja bolje spoznali, boste dokupovali nastavke, ki so relativno poceni. Kaj pa črnilo za kaligrafijo? Da, tudi to potrebujete. Izberite klasično črno indian ink ali kako barvno, pobavadi rdeče, srebrno in zlato. Če boste imeli zalogo teh treh črnil, boste pokrili večino potreb. Seveda potrebujete še papir. Priporočamo papirje z večjo gostoto, ki dobro vpijejo črnilo. Nikakor ne posegajte po papirjih z manjšo gostoto od 80 gramov, kajti po vsej verjetnosti bo papir črnilo vsrkal na različne konce, tudi tja kamor si niste želeli. Če pa se boste odločili za flomaster oziroma marker s prirezano konico, pa črnila sploh ne boste potrebovali, tudi manj priprave bo potrebno.

Vaje za kaligrafijo

Kaligrafija zahteva vaje. Brez muje se še čevelj ne obuje. A ne potrebujete jih veliko, morda samo pol ure na dan, in čez mesec dni boste že pravi mali mojster v kaligrafiji. Spletnih Strani, ki ponujajo osnovna znanja ter vaje za lepopisje je veliko. Če vam je všeč gotska pisava ali gotica, jo najdete tukaj, če pa imate raje novodobno pisavo, so tukaj navodila in delovni listi za čopičasto pisavo. Tudi Pinterest omogoča ogromno vaj iz kaligrafije. Kot boste videli obstaja več osnovnih stilov pisanja: uniciala, karolina, gotica, italika…

Kaligrafija knjige – kaj naročiti

Amazon ponuja na stotine zadetkov pod imenom calligrahy, med katerimi se bo zagotovo našla tudi kakšna, ki vam bo všeč. Veliko je začetniških, ki na nazoren način kažejo osnove kaligrafije, številne imajo na koncu tudi nekaj listov namenjenih za vajo. Na žalost so ti listi ponavadi preveč povoščeni za resno vadenje, a vsekakor so vam lahko za orientacijo kako naj bi vadili.

Kaj je handlettering?

Zadnja leta vedno bolj prihaja v ospredje tudi handlettering, ki pa ga nekateri zamenjujejo za kaligrafijo. Resda na pogled izgledata skoraj enaka, a razlikujeta se v pristopu oziroma tehniki. Handlettering je risanje črk, torej s pisali izrišemo obrobo črke (vijugic, črtic…), ki jo nato zapolnimo s poljubno barvo ali medijem. Pri kaligrafiji pa črko narišemo že v prvo, brez barvanja.

Kaligrafija_Handlettering

Zagotovo vam bo kaligrafija dala veliko veselja, predvsem pa občudovalcev, kajti ljudi, ki bi znali lepo pisati ni veliko. Pa prijetno ustvarjanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja